Økonomi for Styremedlemmer
Dette seminaret har som formål å kvalifisere deltakerne til å håndtere styrets økonomioppgaver på en betryggende, effektivt og verdiskapende måte. Seminaret kan tas som et enkelt kurs eller inngå i grunnutdanningen StyreModul 1 som leder frem til Kvalifisert Styrekandidat iStyrelsen.
Målgruppe
Seminaret egner seg både for de som ikke har økonomisk bakgrunn, så vel for de med betydelig økonomisk kompetanse som ønsker å forstå hvordan deres kompetanse skal komme til uttrykk i styrerollen.
Struktur
Seminaret er delt opp i to. Den første delen belyser betydningen økonomiske begreper har for å forstå styrerollen. Den neste delen ser på hvilke metoder en kan bruke for å raskt forstå bedriftens økonomiske situasjon.
Foredragsholder ønsker velkommen til samlingen der deltakerne får presentere sin motivasjon og situasjon for å bli med på seminaret.
Formålet med denne sekvensen er at deltakerne skal kunne forstå styrerollen i lys av bedriftsøkonomiske begreper. Det legges vekt på hva loven krever av styrets økonomioppgave og hvordan oppgaven kan komme til uttrykk på en verdiskapende måte. Temaer som blir tatt opp er:
- Resultat
- Dekningsbidrag
- Kontantstrøm
- Balanse
- Kapitalstruktur
- Egenkapital
- Arbeidskapital og likviditet
Lunsjen er satt til en time hvor deltakerne får muligheten til å presentere seg og sine situasjoner i avslappet atmosfære
Formålet med denne sekvensen er at deltakerne skal få effektive metoder for å sette seg raskt inn i virksomhetens økonomiske stilling. Det rettes et særlig fokus på følgende:
- Egenkapital
- Likviditet
- Beregning av nøkkeltall
- Investeringsmodeller
- Nåverdi
- Internrente
- Diskonteringsfaktor
- Avkastningskrav
- Kapitalverdimodellen
- Bedriftsverdi
Eksempler gjennomgås fortløpende
Deltakerne får muligheten til å komme med spørsmål og uttrykke hvordan de opplevde kursforløpet
Kommende kurs i økonomi for styremedlemmer
Foredragsholder:
Faglig tyngde
Foredragsholder Arild Søland er medforfatter i fagboken Hånbok i Økonomi for Styremedlemmer sammen med Elbjørg Gui Standal, studierektor på BI. Boken er utgitt på Universitetsforlaget og kan kjøpes her. Seminaret bygger på bokens innhold.
Sagt om boken:
"Dette er en lettlest og utvilsomt nyttig «survival guide» for nybegynnere og kjempefin «sjekkliste» for de mer rutinerte. Selv hadde jeg stor glede av å lese de praktiske casene."
Eli Sætersmoen, tidligere styremedlem i Statoil ASA


Små grupper og praktisk tilnærming
Seminaret legger opp til en praktisk gjennomgang med eksempler og verktøy. På den måten kan deltakerne relatere kunnskapen til sin egen situasjon.
Det at seminaret gjennomføres i små grupper gjør det mulig for deltakerne å stille spørsmål i løpet av gjennomgangen.
Kundereferanse:
«Jeg var deltager på StyreModul 1 i Molde, og sammen med dyktig kursleder og øvrige kursdeltagere kunne vi sammen drøfte ulike sider og problemstillinger rundt styrearbeidet. Dette satt jeg veldig stor pris å da selve styremøtene ofte foregår med stor intensitet.»
- Joar Kavli, Partner Finanve Resorces AS